Subscribe:

Pages

Sunday, November 13, 2011

Šest načina kako ubrzati računar

Prije nego što kupite brži računar, pokušajte sami da ubrzate stari...
Postoji mnogo softvera na internetu koji nude jednostavne načine za ubrzavanje rada računara, ali oni to rade za manje od jedan odsto, a pritom se morate potruditi oko komplikovanijih instalacija. Prije nego što potražite pomoć sa strane, najbolje bi bilo da očistite svoje „dvorište” i ubrzate vaš PC.


1. Riješite se nepotrebnih stvari
Uklanjanje programa koje ne koristite radite u „Control Panelu” koristeći ikonicu „Add or Remove”, gdje možete videti sve programe koji su instalirani na vaš računar. Međutim, klikom na ikonicu „Add/Remove Windows Components” otvarate prozor u kojem možete izbaciti nepotrebne programe koje vam je sam windows instalirao.

2. Ubrzajte pokretanje Windowsa
Instaliranje puno programa može napuniti bazu nepotrebnim stvarima koji se startuju sa pokretanjem računara, što ukupno usporava kompjuter. Kliknite na „Start”, pa „Run” i upišite „regedit”. U sljedećem prozoru otvarajte na sljedeći način „HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run”, pa kada ste došli do ključa, na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite da odmah pokrenete.

3. Optimizujte efekte
Uklanjanje vizuelnih efekata će osloboditi deo raspoložive memorije. Idite u „Control Panel”, kliknite na „System”, pa na „Advanced” i pod stavkom „Performance” kliknite na dugme „Settings” . U prozoru „Visual Effects” ostavite kvačice samo na „Use drop shadows”… i „Use visual styles…”, sad kliknite na „Advanced” i pod opcijom „Memory usage” označite „Programs”, zatim kliknite „Apply” i vaš računar radiće brže.

4. Očistite „Registry” bazu
Iako „deinstalirate” programe vaše „registry” datoteke i dalje su velike. Postoje razni programi koji će vam pomoći da očistite bazu, a da pri tom ne naudite nijednom drugom programu. Među njima je najbolji „RegSeeker” koji možete naći na sajtu http://www.hoverdesk.net/freeware.htm.

5. Ubrzajte prijenos podataka
Većina CD-ROM-ova podržava DMA brži način rada, ali Windows ih gotovo uvijek stavlja u (PIO) sporiji način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM, ali će koristiti manje procesorske snage. Desnim klikom na „My Computer” idite na „Hardware”, pa „Device Manager”. Kliknite na znak plus pored „IDE ATA/ATAPI Controllers” i dva puta kliknite na „Primary IDE Channel”, pa na „Advanced Settings” provjerite „Device 1” postavke. Ukoliko je postavljen na „PIO transfer mode”, stavite na „DMA if available”.

6. „Složite” svoje podatke
Uvijek koristite alat za defragmentaciju diska koji ćete naći pod „Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter”. Održavanjem diska na ovaj način možete povećati performanse računara do 10 odsto.

0 comments:

Post a Comment